23.05.2023 | Zachraň jídlo, nezisková organizace zabývající se bojem proti plýtvání potravinami, nedávno dosáhla dalšího významného milníku. Její projekt Zachraň oběd překonal hranici 20 000 darovaných pokrmů, čímž se podařilo zachránit a efektivně využít tisíce kilogramů vařených pokrmů z firemních jídelen. Navíc po několikaleté snaze vešla v platnost nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která umožňuje darování pokrmů zchlazených nebo zmrazených na konci výdejní doby. Tato změna usnadní darování.
13.03.2023 | Zavedením samoobslužného výdeje obědů ve školních jídelnách by se podle iniciativy Skutečně zdravá škola ročně ušetřily tisíce tun potravin. Děti by si tak v jídelnách nabíraly jídlo podle vzorové porce, ale na talíř by si samy vzaly jen tolik jídla, kolik snědí. Podle iniciativy by se tak v jídelnách minimalizovalo zbytečné plýtvání, což by umožňovalo stravování i pro děti z nízkopříjmových rodin. ČTK to za spolek sdělil Tom Václavík.
26.08.2021 | Obyvatelé brněnských sídlišť vyhodili do popelnic v loňském roce téměř o 27 % méně potravinového odpadu než v roce předchozím. Průměrný obyvatel Brna pak o 11 % méně. Odborníci z Mendelovy univerzity měřili již druhým rokem ve vybraných městských částech Brna množství potravin vyhozených do komunálního odpadu. V každém ročním období udělali rozbor komunálního odpadu z běžných „černých" popelnic celkem z 900 domácností v Brně, z toho 300 ze sídlištní zástavby, 300 z vilové a 300 z venkovské zástavby. Projekt, který financuje Technologická agentura ČR, však nemá za cíl pouze zjistit, kolik potravin se reálně vyplýtvá, vědci chtějí i změnit chování lidí.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.